Fris en Kleurrijk voorgerecht: “Terrine van Gravlax zalm met Groenten”

Plaats een reactie
Homemade, Uitgetest

Nu het zonnetje vandaag lekker schijnt, moeten we ervan profiteren. Ligbedje in de tuin, glaasje wijn, laptop, bikini aan: Blogtime!

Dit fris voorgerechtje, kan je ook als hapje opdienen of als een lichte lunch. Om de zoveel tijd brengt Knack Weekend een extra editie uit met toprecepten, afhankelijk van het seizoen. Ze slagen erin de hobbykok uit te dagen, maar al bij al zijn de recepten bijzonder haalbaar qua bereidingsniveau. Deze keer probeerde ik eentje uit de Lente 2015 editie.

“Terrine van Gravlax Zalm met Groenten”

4 stengels selderij – 250g brocolli – 9 minimaïskolfjes – 200 g sluimererwten – 40 cl witte wijn – 1 el mosterdzaad – 1 laurierblaadje –  1 handvol verse kruiden (dille-peterselie) – 8 gelatineblaadjes – 2 el fijngehakte dille – 2 el citroensap – 200 g gravlax zalm – 200 g gepelde, gekookte scampi’s

  • Breng 40 cl water samen met het mosterdzaad, de laurier, verse kruiden, peper en zout aan de kook gedurende 5 min.
  • Was de groenten, blancheer ze elk apart in deze bouillon (hierboven beschreven), koel ze meteen af in een ijsbad wanneer ze beetgaar zijn. Laat uitlekken.
  • Zeef de groentenbouillon en los er de uitgeknepen gelatineblaadjes (week deze eerst in koud water) in op.
  • Voeg tenslotte de fijngehakte dille en het citroensap aan toe. Kruid bij naar smaak.
  • Neem een rechthoekige terrinevorm. (Ik had dit niet in huis, en om mijn kookkosten wat te beheersen, gebruikte ik een rechthoekige cakevorm.) Bekleed deze met plasticfolie tot ver over de randen en zet het met zijn poepje tot de helft van de vorm in een bain-marie met ijskoud water.
  • Nu kan je dit laagsgewijs opbouwen en even laten opstijven tussendoor: gravlax – broccoli – scampi’s – gelei – opstijven – sluimererwten – maïs – gelei – opstijven – gravlax selderij – rest van de gelei.
  • Bedek met plasticfolie en laat opstijven in de koelkast. Volgens het recept heb je minimum 3 uur nodig in de koelkast om op te stijven. Bij mij viel deze helaas, bij het in plakjes snijden, na drie uur in stukken uiteen. Dus adviseer ik jullie om de terrine best een hele nacht in de koelkast te laten. Resultaat de volgende dag: zie de foto ! Mooi opgesteven en njammie !!

IMG_4508

IMG_4509

IMG_4510

IMG_4525

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s